در این مطلب که دومین بخش از یک مقاله تخصصی درباره تابلوی نئون و شرح اجزای آن است، قصد داریم نکات مهمی درباره الکترود و ترانس در این تابلو ارائه دهیم. اگر میخواهید تابلوی نئون را بیشتر بشناسید. در این دو مقاله با ما همراه باشید.
تابلوی نئون که متشکل لامپ یا لامپهای نئون به شکل حروف یا طرحهای دیگر و سیستم برقرسانی تشکیلشده است. لامپ نئون از بدنه لولهای شکل با سطح مقطع دایره با قطرهای مختلف و دو الکترود در دو سر لوله تشکیلشده است که بهوسیله یک ترانس بهمنظور ولتاژ دهی مناسب به الکترودها تشکیلشده است. این سیستم متناسب با طرح مدنظر بزرگتر و کوچکتر میشود اما اجزای اصلی و جدانشدنی تابلوی نئون این سه عضو اصلی هستند.
در قسمت اول بدنه را شرح دادیم. در این مقاله به الکترود و ترانس میرسیم
الکترود:
الکترود وسیلهای شیشهای با مرکزیت فلزی مخصوص باقابلیت کاربردی برای ولتاژ مناسب لامپ نئون است که فرایند الکترولیزش را بر عهده دارد. درواقع رفتوآمد الکترونها و مکانیسم نوردهی گاز نئون و آرگون توسط الکترود صورت میگیرد. الکترودها بهطور آماده در دو نوع، یکی الکترود سربسته و دیگری موسوم به بک دار (پشتدار) وارد کشور میشود که هرکدام در یک سر لامپ نئون قرار میگیرد. در شکل 1 میتوانید الکترود بک دار و سربسته را ببینید. این دو الکترود در دوسر لامپ قرار میگیرند و لامپ از طرف الکترود بک دار به سیستم وکیوم وصل شده و فرایند تخلیه از آن سر صورت میگیرد.
کیفیت الکترودها هم در تعیین یک درخشش دلپذیر یا نوردهی ضعیف مؤثرند. آلیاژ هسته الکترولیت متناسب با عبور جریان چند هزار ولتی ترانس باشد
ترانس:
ترانس از مهمترین قسمتهای سیستم نوردهی نئون است. دو نوع مکانیکی و الکترونیکی ساخته میشود. قبلاً ترانسها همه مکانیکی بودند ولی اکنون ترانسهای الکترونیکی در بازار بیشتر است. ترانسهای مکانیکی ساخت آمریکا، آلمان، انگلیس و هنگکنگ بود. نمونههای هنگکنگی بسیار مقاوم و باکیفیت بودند و جریان ولتاژ دهی را با حساسیت بالا انجام میداد. عمر طولانی و استحکام بسیار بالایی داشت. اکنون فقط نمونههای چینی پیدا میشود که بیکیفیت هستند و ولتاژ لازم را برای فرایند الکترولیز و تقویت امواج نوری برای فرایند نوردهی پیوسته و مستقیم ندارند لذا لامپی که به ترانسهای چینی وصل میشوند اگرچه بسیار باکیفیت هم باشند به دلیل عدم کارکرد مناسب ترانس نارساییهای دارد. ورود ترانسهای الکترونیکی به عرصه نئون زمانی صورت گرفت که دیگر فرهنگ واردات محصولات چینی و سودجویی بازرگانان برای واردات اجناس نامرغوب چینی گسترش رایج شده بود. از همان ابتدا ترانسهای چینی وارد شدند. البته به نظر میرسد نئون سازان هنوز به ترانسهای مکانیکی تمایل دارند معتقدند ترانسهای الکترونیکی اروپایی هم به پای نمونههای هنگکنگی ترانس مکانیکی نمیرسد. ترانسهای الکترونی اما مزایایی نسبت به ترانسهای مکانیکی دارند ازجمله اینکه بسیار کوچکتر و سبکتر هستند. هر ترانس مکانیکی چند ده برابر ترانس الکترونیکی وزن دارد و ابعاد آنهم چند برابر است. بهطورکلی ولی آنچه در سیستم عرضه و تقاضای تابلوسازی نئون وجود دارد رواج ترانسهای الکترونیکی است.
در ارتباط باشید